NAFF / Neum Animated Film Festival
Šarolik program trećeg dana NAFF-a 2018 Neum Animated Film Festival

Na neumskom Festivalu animiranog filma, svoje mjesto u Takmičarskom programu pronašao je i film “Kreacija nacije” autora Gorana Fazila. Fazil je, kako voli kazati, rođen u bivšoj Jugoslaviji. Studirao je umjetnost na Idaho koledžu te povijest umjetnosti na državnom Univerzitetu Boise. Živi i radi u SAD-u , a slikarstvo i crtanje su njegove velike ljubavi. U sklopu Festivala održao je i master class predavanje o stanju animacije u SAD-u.

Festivali su dosta pasivni kada je u pitanju animacija, mnogo više interakcije postoji kada se animacija predstavlja u galerijama i muzejima, jer tamo komuniciramo sa cijelim prostorom -a na festivalu samo možete pasivno promatrati – istakao je Fazil.

Mnogo mi se svidio film “Kutija” o sirijskom dječaku autorice iz Engleske. Identificirao sam se sa tom tematikom rata, a i moj film “Kreacija nacije” govori o migraciji, ritualu, liderima i rušenju – pojasnio je ovaj autor iz SAD-a.

A tokom trećem dana trajanja NAFF-a druženje nisu propustili ni ostali učesnici ali i gosti.

Posebno zanimljiv film pod nazivom “Novi odlazak” izdvojio se trećeg dana NAFF-a zbog posebnosti price, te film iz susjedne Hrvatske autora Andreja Rehaka pod nazivom “Bobo”. Priča je to o malom Bobi, koji je bio najmanji mali dječak na svijetu i zbog toga je bio jako nesretan – jer je jedva bio veći od lopte.


Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2018 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.