NAFF / Neum Animated Film Festival
Članovi međunarodnog stručnog žirija 2020 Neum Animated Film Festival
António Costa Valente (Portugal) Producirao i ko-režirao prvi dugometražni film portugalske animirane kinematografije “Até ao Tecto do Mundo”. Kao redatelj i producent, primio je preko 300 nagrada na festivalima na preko pet kontinenata. Producirao je filmove nekih od najpoznatijih portugalskih redatelja animiranih filmova, ali i igranih, dokumentarnih, TV-serija kao i eksperimentalnih filmova. Doktorirao je filmskom temom, a predaje i na Univerzitetu Algavre gdje predaje animaciju. Također je radio kao gostujući profesor animacije na nekoliko viših školskih institucija. Kao umjetnik oblikovnih formi i organizator kulturnih događaja, svojim organizacijskim sposobnostima prožima jednako komisije, umjetnički žiri, ali najvažnije – filmske festivale.

Direktor je “Cine-Clube de Avanca”, “Portuguese Federation of Film Societies” (www.fpcc.pt), “Academia Portuguesa de Cinema” (www.academiadecinema.pt), “APCA - Association of Cinema and Audiovisual Producers” (www.apca.pro), a prije toga i načelnik “Cartoon Portugal” a sudjelovao je u organizacijskim tijelima “FPCA - Portuguese Federation of Cinema and Audiovisuals” kao i upravnom odboru “CARTOON - Association Européenne du Film d'Animation”.

Ko-urednik je “International Journal of Cinema”, ali i jedan od direktora AVANCA Film Festivala od 1997. godine., znanstvene konferencije AVANCA | CINEMA od 2010. godine, a osim toga ko-ordinira i “Prémio Eng.º. Fernando Gonçalves Lavrador ”, koji svake godine nagrađuje izniman doprinos akademskom istraživanju na polju filma.

Elma Tataragić (BiH) Elma Tataragić (1976) je scenaristica, profesorica scenarija i selektorica Sarajevo Film Festivala. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. Magistrirala je 2010. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorsku disertaciju "Žanrovske i stilske karakteristike adaptacije književnog predloška za igrani film" odbranila je na istom fakultetu 2014. Na Sarajevo Film Festivalu angažovana je od samoga početka gdje sada radi kao selektorica glavnih takmičarskih programa te kao članica selekcionor odbora za CineLink Industry Days.

Sarađivala je na brojnim filmovima kao što su PRVO SMRTNO ISKUSTVO, SJEVER JE POLUDIO, DOBAR DAN ZA POSAO itd. Scenaristica je i producentica igranog filma SNIJEG, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2008. u programu Sedmica kritike te na preko 80 međunarodnih filmskih festival sa preko 30 nagrada. Vanredna profesorica je na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo na predmetima iz oblasti Scenarija te obavlja i funkciju Prodekanese za međunarodnu saradnju i naučno-umjetnički istraživački rad. Na Akademiji je tri puta dobila priznanje profesorice godine i to 2008., 2011., i 2019. godine.

Objavila je dvije knjige o scenaristici: "Stil filmskog scenarija" 2011. godine., te “Scenarij i filmska adaptacij” 2018. Dobitnica je nagrade Udruženja filmskih radnika BiH “Ivica Matić” 2008. i 2016. Scenaristica je filma KADA DAN NIJE IMAO IME koji je premijerno prikazan 2017. na filmskom festivalu u Berlinu, a postpisuje scenarij i režiju nagrađivanog kratkog filma SJEĆAM SE.

Film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJ za koji je pisala scenarij a u režiji Teone Mitevske imao je svjetsku premijeru u glavnoj konkurenciji filmskog festivalu u Berlinu 2019. Film ŠAVOVI za koji je također pisala scenarij, a u režiji Miroslava Terzića, također je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Berlinu u programu Panorama. Oba filma uspješno su putovala po svjetskim festivalima i osvojili brojne nagrade, među kojima su i one za najbolji scenarij. Trenutno radi na razvoju senarija za dva nova igrana filma (NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU i NESAVRŠENO TIJELO), te na kratkom eksperimentalnom filmu SANJAM GUBIM. Od 2001. do 2019. godine obnašala funkciju generalnog sekretara Udruženja filmskih radnika BiH, a 2019. izabrana je za predsjednicu ovog Udruženja. Također, urednica je svih programa UFR.

FILMOGRAFIJA

2019 - ŠAVOVI - Dugometražni igrani film - (scenarij) Berlinale 2019 Panorama
2019 - BOG POSTOJI I ZOVE SE PETRUNIJA, igrani (scenaristica) - Berlinale 2019 takmičarski program
2018 - DOBAR DAN ZA POSAO, igrani (mentorica na scenariju) - Pusan Film Festival 2018
2017 - KADA DAN NIJE IMAO IME, igrani (scenaristica) Berlinale 2017 Panorama
2016 - SJEĆAM SE - Kratki igrani film - (režija, scenarij)
2013 - HOLIDAY AT THE SEASIDE, kratki (mentorica na scenariju)
2011 - TJELESNA FUNKCIJA - Kratki igrani film - (konsultant na scenariju)
2010 - UNAZAD - Kratki igrani film - (konsultant na scenariju)
2008 - SNIJEG - Dugometražni igrani film - (producent, scenarij) Cannes Film Festival - Semaine de la Critique 2008
2003 - SJEVER JE POLUDIO - Kratki igrani film - (producent, scenarij) - Goteborg Film Festival 2003
2001 - PRVO SMRTNO ISKUSTVO - Kratki igrani film - (scenarij) - Cannes Film Festival 2001
2000 - PLUS MINUS - Kratki igrani film - (režija, scenarij) - Sarajevo Film Festival 2000


Iva Ćirić (Srbija) je rođena u Beogradu 1983. godine. Diplomirala je 2009. godine na Fakultetu primijenjenih umjetnosti, na odsjeku grafika i knjiga. Bavi se animacijom i ilustracijom. Član je udruženja likovnih umetnika ULUPUDSa i jedna je od osnivača Udruženja filmskih animatora UFASa. Živi i radi u Beogradu. Posle diplomiranja nastavila je studije na Interdisciplinarnim doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, smer Digitalna umetnost koje je zavrsila 2015. godine sa doktorskim umetničkim projektom Ciklofonija-digitalni dinamički kolaž. Od 2011. godine postaje saradnik na predmetu Animacija na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu. Gostujući je predavač na SAE Institutu u Beogradu od 2018. godine.

Autor je pet kratka animirana filma Kućica, Princeza na zidu, Spomenici i Smisao (deo projekta Radiovizija na tekst Meše Selimovića), koji su prikazani na međunarodnim festivalima u svetu. Njen poslednji film Florigami rađen je u koprodukciji sa Hrvatskom i Srbijom. Deo je organizacionog i umetničkog tima festivala Balkanima (Evropskog festivala animiranog filma u Beogradu) od njegovog osnivanja 2004. godine. Od 2014-2017 godine preuzima festival kao umetnički direktor i uspešno nastavlja da ga organizuje i vodi.

Kao autor filma učestvovala je na mnogim međunarodnim festivalima animiranog filma i bila član žirija i član selekcione komisije na Festivalu u Hirosimi (Japan), Varni (Bugarska), Monstri (Portugal), Animanimi (Čačak)... Vodila je radionice za studente i držala predavanja u Banja Luci (2014), Veneciji (2017), Danskoj (2017), Beogradu (SKC, DKCB, KCB, DKSG...).

Dragan Marijanović (BiH) rođen u Metkoviću 1958. godine, novinar je i književnik. Tijekom duge novinarske karijere radio je za Večernji list zagreb, Slobodnu Dalmaciju Split i za druge dnevne i tjedne novine, posebice tjednike i književnu periodiku. Prvi mu roman (Lijanov san, 1999. godine) doživio je devet izdanja i ukupnu nakladu od 90.000 primjeraka, a za njega je nagrađen i Kočićevim perom. Uz taj roman objavio je i monografiju Matice hrvatske Mostar „Široka su Matičina jedra“, zbirku žurnalističke proze „Ja uvik iđen dalje“ 2004. godine, a dvije godine poslije objavio je knjigu putopisa „Bosna kakvu manje znam – Tešanjski putopis“. Prošle godine objavio je rukopis nagrađen na tajnom natječaju Fondacije za književnost Federacije BiH „Dolina vranina kljuna“. Nagrađivan je za pripovijetke (Brkina vremena), kratke priče (Pismo), a pjesme, eseje i putopise objavljuje u svim regionalnim književnim časopisima. Nagrađen je i za scenarij „Čardak“ Fondacije za kinematografiju resornoga ministarstva FBiH. Zamjenik je glavnog urednika časopisa Matice hrvatske Mostar „Motrišta“ i član uredništva časopisa DIWAN. Posljednjih godina teme iz kulture, uglavnom vezane za književnost, likovnu umjetnost i glazbu, te putopise i reportaže objavljuje u sarajevskom dnevniku Oslobođenje. Bio novinar godine u BiH 2009. godine. Član Društva pisca u BiH i član Upravnoga odbora P.E.N. Centra u BiH. Živi u Mostaru, a piše otkuda stigne.

Vjeran Šalamon (Hrvatska) je multimedijalni umjetnik, kompozitor i sound dizajner. Radio je kao kompozitor i sound dizajner na preko 70 filmova (uključujući kratke, animirane, dokumentarne i dugometražne filmove), također brojne kazališne izvedbe i multimedijalne izložbe. Posljednji uspjesi uključuju glazbu i sound design za Hrvatski Paviljno na EXPO izložbama:
2005, Japan, Aichi
2008, Spain, Zaragoza
2010,La Biennale di Venezia, 12th International Architecture Exhibition, Croatian pavilion
Multimedia design for Nikola Tesla memorial museum in Smiljan, 2006.

Music and sound design for several major exhibitions:

Art of persuading, Museum for arts and crafts, Zagreb 2006
Anima mediterranea, Barcelona, 2007.
Gave gold for iron, Historical museum, Zagreb 2007.
El Shatt, Historical museum, Zagreb 2007.
2000 years of Aundautonia, Archeological museum, Zagreb 2007.
No_Place, Embassy Court Brighton, collaboration with Kate Genevieve and University of Sussex, Brighton UK, 2011.
Heroes, Historical museum, Zagreb 2011.
Impulse, collaboration with Kate Genevieve and Sackler Centre for Consciousness Science, University of Sussex, Brighton, UK, 2012.
Gnalić, Historical museum, Zagreb 2013.
Stalni postav Ivanina kuća bajki, Ogulin 2014.
Stalni postav Dvorac Eltz, Vukovar 2014.
Slike velikog rata, Historical museum, Zagreb 2014.

Music for animated movies:

Kamov, omnibus, 2003.
Complex Premonition, dir.Dušan Gačić, 2004.
Little house on the tree, dir. Darko Kreč, 2005.Special jury prize, Animafest 2006.
Date, dir.Darko Bakliza, 2006, Annecy 2006, official selection Soldat, dir. David Bonnot, 2007, best short on several festivals: Maremetraggio 2007, Dokufest 2007, Mauvais 2007.
Alea jacta est, dir.Dino Krpan 2007, best experimental at Aubagne Festival 2007,
Homo Volans, dir.Darko Bakliza, 2008, best short at Ismailia Festival, Egypt, 2008
Cristobal Colon, Duško Gačić and Ljupče Đokić, 2009.
Rotators, Tomislav Findrik, 2009., Animafest Zagreb official selecion 2009.
Format, Darko Bakliža, 2010, BEST SHORT EXPERIMENTAL FILM AWARD at Adana Golden Boll Film Festival in Turkey
Man Drawing, dir. Ljupče Đokić, 2012.
I already know what i hear, Darko Masnec, Gran Prix 3rd Croatian animation festival, Zagreb 2012.
Clockwork Heart, dir.Manuel Šumberac, 2013.
Bei meir, dir. Darko Bakliža, 2013.
Lust, dir. Ivana Jukić Pranjić, 2013.
Omega, dir. Tomislav Findrik, 2013.
Wiener Blut, dir. Zlatko Bourek i Pavao Štalter, 2014.
Zašto su došli vlakom, dir.Joško Marušić, 2014.

Feature films:

String of life, Igor Filipović, 2000, HR
Keeping up with Jones, dir.Johnatan Slonimsky, 2006, USA
Performance, Dan Oki, 2010, HR, Pula film festival 2010 official selection
Duh Babe Ilonke, Tomislav Žaja, 2011, HR, Pula film festival 2011 official selection
Mrak, Dan Oki, 2011, HR, Pula film festival 2011 official selection
Oproštaj, dir. Dan Oki, 2013 Pula film festival 2013 official selection

Experimental:

Luce i Mare, dir. Dan Oki 2011.
Od do, Miranda Herceg, 2012., 21. DHF Zagreb, Oktavijan prize for best short experimental 2012 Zagreb, 25fps Zagreb 2012 official selection, Best experimental Aubagne film festival 2013.
Mon dernière sauvage 2012., dir. Miranda Herceg, One shot film festival Zagreb 2012 official sélection.
Transfinitan, dir. Brian Willems, 2012.
Utvrda Utopija, dir.Sandra Sterle, 2014.
Camera Obscura, dir. Stanko Herceg, 2014.

Plakat Naff 2020

Katalog Naff 2020Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2020 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.