NAFF / Neum Animated Film Festival
Presica u KC Abrašević, Mostar 2017 Neum Animated Film Festival

Dvanaesti međunarodni festival animiranog filma “NAFF 2017” počet će 24. juna u Hotelu “Sunce” u Neumu i trajat će do 30. juna. Kako je kazao umjetnički direktor NAFF-a Jurinko Raič na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru, organizatori su prilikom selekcije imali “slatkih briga” jer je na konkurs prispjelo 800 filmova iz 55 zemalja, sa svih kontinenata.

– Imali smo veliki problem pri odabiru jer su sve to vrhunska ostvarenja. Na kraju, za natjecateljski program odabrano je 55 filmova iz 28 zemalja, dok će se u panorama programu prikazati dodatnih 20 filmova – istaknuo je Raič. Dodao je kako će se kao i ranije dodijeliti osam nagrada, a novost ove godine je nagrada Dušana Vukotića, oskarovca porijeklom iz Biliće, koji je zaslužan za uzlet animiranog filma u bivšoj državi. Nagrada Dušana Vukotića odnosit će se na likovnost i novitet u animaciji, zbog čega je Vukotić i nagrađen Oscarom 1962. godine.

Treću godinu za redom bit će dodijeljena i nagradu OESS-a za film koji najbolje obrađuje teme ljudskih prava, suživota i tolerancije. Animirani filmovi iz Neuma bit će prikazani u Posušju i Mostaru, a gledatelji u ta dva grada odabrat će film koji će osvojiti Nagradu Mostara i Nagradu Posušja. Predstavnica Općine Posušje Ivanka Arapović Galić kazala je kako Posušje drugu godinu zaredom postaje dio NAFF-a, a NAFF dio Posuškog lita. Projekcije NAFF-a u Posušju počinju isti dan kada i u Neumu, 24. juna, dok će u Mostaru ići s danom zakašnjenja. Vladimir Ćorić iz OKC-a “Abrašević” izrazio je zadovoljstvo suradnjom s NAFF-om, istaknuvši kako ona obogaćuju mostarsku ljetnu kulturnu ponudu.

Jurinko Raič naglasio je kako u dvanaest godina NAFF-a niti jedan autor nije tražio novčanu naknadu za prikivanje svog filma. – Svi ti filmovi, njih 700-800, poklonjeni su Neumu i BiH u cilju propagande animacije i čak nam je u tu svrhu dozvoljeno da tijekom godine prikazujemo animacije – kazao je Raič. Pokrovitelji NAFF-a su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju BiH, Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada HNŽ-a, Turistička zajednica HNŽ-a i Veleposlanstvo SAD-a u BiH. Partner Festivala je Misija OESS-a u BiH., istakla je Sanja Rajič Banjac , izvršni producent Festivala.

Presica u KC Abrašević, Mostar Sanja Rajič Banjac, izvršni producent
umjetnički direktor NAFF-a Jurinko Raič
Predstavnica Općine Posušje Ivanka Arapović Galić
Vladimir Ćorić. direktor OKC-a "Abrašević"Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2018 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.