NAFF / Neum Animated Film Festival
Završen 13. NAFF : Grand Prix osvojio irski film „An Island“ 2018 Neum Animated Film Festival

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF svečano je zatvoreno 05. jula 2018. ceremonijom proglašenja pobjednika u 9. kategorija. Nakon pet dana trajanja Festivala, konačno su objavljeni i dobitnici nagrada.

Grand Prix Festivala „An Island“ , osvojio je još jednu nagradu i to za najbolju glazbu. Autor filma je Rory Byrne, inače redatelj koji radi u studiju And Maps And Plans u Dublinu.

Nagrada koja se dodjeluje za likovnost ove godine otišla je u ruke autora iz Velike Britanije, a to je Matthew Lee i njegov film „Cabin Pressure“.

Za najbolji studentski film proglašen je „YS“ iz Francuske, a autori su François Letty, Léa Arachtingi, Simon Goeneutte-Lefevre, Marion Patin, Yves-Guillaume Pecquet, Jeremy Violier.

Film „The Swimming lesson“ iz Rusije osvojio je Nagradu za najbolju animaciju ostale tehnike, autorice Tatyane Okruzhnove.

Jedna posebna nagrada koja se dodjeljuje od prošle godine na NAFF-u jeste i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića , a dodjeljuje se regionalno mladim autorima kao podsticaj za daljnji rad. Ove godine dobitnik je Vojin Vasović za film „Dvaput davno“

Uporedo sa projekcijama u Neumu, filmovi na NAFF-u ove godine prikazivani su i u Mostaru. Nagrada Grada Mostara otišla je Goranu Fazilu za njegov film „Kreacija nacije“ .

Nagrada za najbolju 3D animaciju dodijeljena je filmu „La Boite“ iz Francuske, a autori su grupa studenata Škole animacije ESMA. Ali još jedan francuski film je dobio nagradu i to onu za najbolju 2D animaciju – film koji se zove „5 Euros“, autora Sergea Elissaldea.


Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2018 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.