NAFF / Neum Animated Film Festival
Master class 2 - Jasmin Duraković poznati je bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent, nekadašnji generalni direktor RTV BIH 2017 Neum Animated Film Festival

Jasmin Duraković poznati je bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent, nekadašnji generalni direktor RTV BIH, koji je za svoje stvaralaštvo dobio više domaćih i međunarodnih priznanja. Festivalu animiranog filma u Neumu, u njegovom 12.izdanju, ukazao je čast biti članom stručnog žirija te jednim od predavača koji će svoje iskustvo i znanje pokušati prenijeti zaljubljenicima u animaciju i film.

Zanimljivo predavanje Duraković je započeo podatkom da je u svojoj zaista bogatoj karijeri snimio jedan animirani film i to reklamnog karaktera, no iskustvo koje je pritom predstavio sudionicima NAFF-a malo koga je ostavilo ravnodušnim.

„Nafaka“, „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“, „Sevdah za Karima“, serije „Viza za budućnost“, „Lud, zbunjen, normalan“, serijal „Pozitivna geografija“, samo su neki od projekata na kojima je radio i stvarao, ali i osvojio srca gledatelja ne samo u BiH, već i šire.

„Najvažnije od svega, ispričao je Duraković, „je imati vjere u sebe i ljude s kojima radite, čak i onda kada su svi i sve protiv vas.“ Potkrijepio je ovaj jednostavan savjet mladim filmašima i vlastitim iskustvom sa snimanja filma „Nafaka“ s kojim je krenuo 1998. samo sa dobrom pričom i kvalitetnim suradnicima. Film se zapravo počeo snimati tek 2004.-e, no ostvario je veliki uspjeh. Kako sam navodi Nafaka je možda najveća produkcijska priča u zadnjih dvadeset godina na prostoru bivše države.

Ipak, ono s čime se možda najviše ponosi ovaj proslavljeni filmaš je sudjelovanje u pokretanju i djelovanju Balkanske asocijacije filmova svih žanrova, kao platforme za pomoć mladim filmašima u pokretanju njihovih karijera i ostvarenju snova.


Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2018 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.